RS Oto Ekspertiz Logo

YENİ NESİL EKSPERTİZ

Menü
HIZLI MENÜ
Ateşleme bobini

Ateşleme Bobini Nedir?

İçindekiler

Araçlardaki akünün 12 voltluk az bir gerilimden dolayı bujinin ateşleme hareketine geçmesine yarayacak binlerce voltu üretmekte geride kaldığından dolayı ateşleme bobini devreye girmektedir. Ateşleme bobini ise 12 volt elektriği 30 bin volt değerine kadar ulaştırmaktadır. Ateşleme bobinin yapısı 3 temelden oluşmaktadır. Birincil sargı olarak 200 veya 300 birbirinden izole kalın bakır telden oluşmaktadır. İkincil sargı ise hemen hemen 2000 tur civarında ince bakır sargılarından oluşmaktadır. Demir çekirdek ise yapısı lamine demirden oluştuğundan çekirdek bulunan enerjiyi manyetik alan şeklinde depolamak için kullanmaktadır. Kontağı çevirip aktif hale geldiğinde birincil sargıdan geçen akımla demir çekirdek ile çevresi manyetik bir alan oluşturmaktadır. Kontak kesildiğinde ise birincil akım çökerek çekirdekteki manyetik alan daralmaktadır. Manyetik alandaki ani kırılmalar ise ikinci sargı boyunca yüksek bir gerilime neden olmaktadır. İndükleme yoluyla elde edilen elektrik akımı 50 bin volta çıkarak ateşleme yapmak için bujiye iletilmektedir.

 

Bobin Arızası Nasıl Anlaşılır?

Aracınızda seyir halindeyken motorunuz dengeli bir şekilde çalışmıyor ve sakin bir sürüş halindeyken sorunlar meydana getiriyorsa ateşleme bobininde arızalanma meydana gelmiş olabilir. Ateşleme bobinin arızasının belirtileri:

  • Motor uyarı ışığının yanması
  • Motor teklemesi
  • Yağ sızıntıları
  • Kötü yakıt ekonomisi
  • Arabanın güçlükle çalışması

 

Ateşleme Bobini Neden Bozulur?

Araçlarda bulunan her parçanın bir ömrü olduğu gibi ateşleme bobininde bir ömrü vardır ateşleme bobini ortalama 150.000 ve 160.000 km ömrü bulunmaktadır. Yanı sıra sürüş koşulları ve uzun süreli kullanmalara da bağlı olduğundan arızalar meydana gelmektedir. Ateşleme bobinin arızasının en sık görülen nedenleri ise:

  • Bobin içerisinde meydana gelen elektrik dalgalanmaları
  • Direnç sıkıntıları
  • Çok fazla ısınma
RS Oto Ekspertiz Logo

Önerilen Blog İçeriklerimiz

Conta Yanığı Nasıl Tespit Edilir?

Conta Yanığı Nasıl Tespit Edilir?

Conta yanığı nasıl tespit edilir? bilinen iki klasik yolu vardır: Aracın kaputunu açtıktan sonra genleşme kabının yani su kabının kapağı açılır, su kabının kapağının iç

Daha Fazlası
Oksijen Sensörü Nedir Nasıl Çalışır?

Oksijen Sensörü Nedir Nasıl Çalışır?

İçten yanmalı motorlar, çalışırken belirli miktarlarda yakıt ve hava karışımına ihtiyacı vardır. Uygun karışımda yanma sırasında motorun içinde bulunan yakıtın ve havanın tamamen yanması gerekmektedir.

Daha Fazlası
TOGG Hakkında Bilmeniz Gerekenler

TOGG Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Türkiyenin Yerli Aracı TOGG'un İsmi Nereden Geliyor? Türkiye’nin yerli otomobili olan TOGG 2017 yılında başlayan çalışmalarda Anadolu Grubu, Kök grubu, BMC, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Daha Fazlası