RS Oto Ekspertiz Logo

YENİ NESİL EKSPERTİZ

Menü
HIZLI MENÜ
Silindir Kapak Conta Yanık Testi

Conta Yanığı Nasıl Tespit Edilir?

İçindekiler

Conta yanığı nasıl tespit edilir? bilinen iki klasik yolu vardır: Aracın kaputunu açtıktan sonra genleşme kabının yani su kabının kapağı açılır, su kabının kapağının iç kısmında ve kabın içinin kararmaya başladığını görüyorsanız conta yanığının bir işaretidir. Bu şelide anlaşılabilir ancak birçok method daha vardır. Ya da aracın yağ kapağını açıp kapağın üstünde ve içinde açık kahverengi köpüklenmeler görünüyorsa motor suyuna yağ karıştığını ve motor yağına da motor suyu karıştığının işaretidir.

 

Bu iki belirti conta yakan aracın klasik belirtileridir. Aracın yüksek hararet yapması sonucunda yanabileceğine ek olarak conta yanmasını daha farklı anlama yöntemlerinden biride aracın yaz aylarında hararetin normal derecelerde olmasına rağmen egzozundan beyaz dumanlar ve su damlacıkları atması conta yanığının belilritlerindendir lakin kış aylarında bu belirtiler normaldir.

 

Bir başka belirtisi ise aracın çalıştırıldığında zorlanması ve teklemesi conta yanığının bir göstergesidir. Bu arıza belirtileri conta yanığının belirtilerindendir bu arızalar başka arızaların da belirtisi olabilir bu yüzden conta yanığı testi yapmanız daha kesin bir sonuca ulaşmanıza yardımcı olur. Ekspertiniz tarafından yapılabilecek conta yanığı testi, contanın motor yağı ve motor suyu arasında görevini doğru biçimde gerçekleştirip, gerçekleştiremediğini gösterir.

 

Conta yanığı testi, contada oluşabilecek en minimal hasarı veya hasarları tespit edip, taşıt sahibine yanma durumundan önce değiştirilmesi için uyarılar yapar. Testin yapılmaması, tespit edilen ve yapılması gerekenler taşıt sahibi tarafınca uzun süre boyunca ihmal edilirse contada bulunan hasar veya hasarları bulunmamasının ardından silindir kapağı contasının yanmasıyla sonuçlanabilir.

 

Ekspertiz Sürecinde Conta Yanık Testi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak araç çalışır hale getirildikten sonra motorun normal bir sıcaklığa gelmesi beklenir.
  • Silindir kapak contasında hasarların oluştuğu düşünülen genleşme kabının kapağını açtıktan sonra mavi renkli test sıvısı uygulanır.
  • Hasarların oluştuğu bölgelerde gaz kaçağı bulunuyorsa test sıvısı renk değiştirir.
  • Gaz kaçağından sızan miktar küçük seviyelerdeyse renk maviden yeşile, Conta Yanık Testi ihmal edilmiş ve çatlaklar fark edilmemiş ise oluşan gaz kaçağından sızan miktar fazlaysa mavi renk sarı renge dönecektir.
  • Test sonucunda mavi veya sarı rengin oluşması fark etmeksizin contanın değiştirilmesi gerekmektedir.

Conta yanığını tespit edilip bulunmasının bir yolu daha bulunuyor: Aracın motoru soğuk haldeyken çalıştırıldıktan sonra radyatör kapağı veya genleşme kabının kapağını açık bırakıp gaza basıldığında radyatörden veya genleşme kabından taşmalar meydana geliyorsa ya aracın contası yanık ya da motor bloğu çatlak olduğunu söyleyebiliriz. Aracınızda conta yanığını olduğunu düşünüyorsanız, RS OTO Ekspertiz olarak tecrübeli ve profesyonel ekibimizle tüm bayiilerimizde hizmete açığız.

RS Oto Ekspertiz Logo

Önerilen Blog İçeriklerimiz

Araç Muayenesi Rehberi

Araç Muayenesi Rehberi

Aracınıza muayene işlemi yaptırmadan önce bu rehberi okumanızı öneriyoruz. Araç muayenesi, trafiğe çıkan motorlu veya motorsuz araçların trafik ve insan güvenliğine uygun olup olmadığını kontrol

Daha Fazlası
Ateşleme Bobini Nedir?

Ateşleme Bobini Nedir?

Araçlardaki akünün 12 voltluk az bir gerilimden dolayı bujinin ateşleme hareketine geçmesine yarayacak binlerce voltu üretmekte geride kaldığından dolayı ateşleme bobini devreye girmektedir. Ateşleme bobini

Daha Fazlası
Silindir Kapak Contası Hasarı Nasıl Anlaşılır?

Silindir Kapak Contası Hasarı Nasıl Anlaşılır?

https://www.youtube.com/watch?v=oiUzDz-Q_mo Aracınızın motorunun sağlıklı çalışması için birçok bileşenin düzgün çalışması gerekmektedir. Bu bileşenlerden biri de silindir kapak contasıdır. Silindir kapak contası, motorun yağ ve su

Daha Fazlası