İçten yanmalı motorlar, çalışırken belirli miktarlarda yakıt ve hava karışımına ihtiyacı vardır. Uygun karışımda yanma sırasında motorun içinde bulunan yakıtın ve havanın tamamen yanması gerekmektedir. Bu yüzden 1 gram yakıtın yanması sırasında.14.7 gramlık hava ihtiyacı bulunmaktadır. Bahsedilen oranı yakalamak kolay olmaması sebebiyle işlem sırasında belli miktarda yakıt ya da hava yanmadan kalmaktadır. Tam bu esnada oksijen sensörü devreye girmektedir. Oksijen sensörü sayesinde yanmayan oksijen seviyesi ölçülüp yakıt ve hava karışımı için ayarlanmaktadır. Bu işlem gerçekleşirken ayrıca aracın beynine veriler gönderilir. Gönderilen veriler sayesinde bu yakıt ve hava karışımın kalitesine ulaşılmaktadır.
Oksijen Sensörü Arızası Nedir?
Oksijen sensörlerin yapı olarak sağlam ve dayanıklı olsa da zamanla eskidiğinden dolayı arızaları ortaya çıkmaktadır. Oksijen sensörün uç kısmında toplanan egzoz kirleri voltaj üretme yeteneğini etkileyerek oksijen sensöründe performans kayıpları oluşur. Bozulmaların sebebi olarak silikon, kükürt, yağ külü, kurşun vb. maddeler yüzünde olmaktadır. Sensör dış etkenlerden gelen yol tuzu sıçraması, su, yağ ve kir faktörleri gibi örneklerden zarar görmektedir.
Oksijen sensörünün arıza alma sebepleri arasında araç için uygun olmayan, kalitesiz yakıt kullanmak arıza sebepleri arasındadır. Ayrıca hava filitresi ve buji bakımları zamanında yapılmayıp gecikirse oksijen sensörünün arızalanmasına bir etkendir. Sensörlerin eskimesi ve kirlenmesi sebebiyle hava ve yakıt karışımındaki farklılıklara reaksiyon vermesi azalıyor. Böyle problemlerde oksijen sensörü arızası olarak meydana çıkan yakıt tüketimi artması ve tekleme gibi sorunlar ortaya çıkıyor.
Araç sahipleri bu gibi durumlarda arıza belirtilerini ortadan kaldırmak için aksijen sensörü iptalini tercih ediyorlar fakat oksijen sensörünün iptali yöntemi tavsiye edilmemektedir. Nedeni ise çalışmayan sensörü belirtilerinin sürekli bir şekilde devam edeceği anlamındadır. Parçaların arızalandığının kesin kararını vermek için düzenli bir şeklide, aksatmadan bakımlarını yaptırmak gerekmektedir. Bujilerinizi bakıma tabi tuttuğunuz zaman oksijen sensörünü kontrol etmeniz sizi için iyi olacaktır.
Oksijen Sensörü Arızası Belirtileri
- Motorun Rolanti’de homurtulu çalışması
- Kötü yakıt ekonomisi
- Zayıf motor performansı
- Yüksek emisyon değerleri
- Motor ikaz ışığının yanması