RS Oto Ekspertiz Logo

YENİ NESİL EKSPERTİZ

Menü
HIZLI MENÜ

Antifiriz Nedir?

İçindekiler

Antifriz, motor sıcaklığını düzenlemeye yardımcı olmak amacıyla kullanılan bir sıvıdır. Radyatörünüze (su ile birlikte) eklenerek kullanılır. Temel bileşeni suyun donma noktasını düşüren ve kaynama noktasını yükselten etilen glikoldur. Bu da, radyatörünüzdeki suyun donmasını, kaynamasını veya buharlaşmasını önlemeye yardımcı olur, böylelikle motorunuz sağlık bir şekilde çalışmaya devam etmektedir. Yakıt ve yağ ile birlikte, düzgün çalışan bir motor için antifriz mutlaka kullanılmalıdır. Antifriz kullanılmazsa, yanmadan kaynaklanan ısı motorun hızla aşırı ısınmasına ve hatta tamamen bozulmasına neden olur.

 

Antifirizle Soğutma Suyu Arasındaki Fark Nedir?

Antifriz” ve “soğutma sıvısı” terimleri genellikle birbirinin yerine kullanılır, ancak bu doğru değildir. Antifriz, motor soğutma sıvısının bir bileşenidir. Soğutma sıvısının antifriz ve su karışımı olduğunu söylemek daha doğrudur. Bir motoru serin halde tutmak için tek başına su yeterli değildir. Yanmadan açığa çıkan ısı sonunda kaynamaya neden olur. Yaz aylarında, su tek başına buharlaşabilir ve kışın ise donarak işe yaramaz hale gelebilir. Genellikle otomobil üreticileri, radyatörünüzde bir 50/50 oranında su ve antifriz karışımı kullanılmasını önermektedir. RS Yeni Nesil Ekspertiz olarak antifriz kontrollerinin yapılmasını öneriyoruz.

 

Antifriz Ne Kadar Sıklıkla Değiştirilmelidir?

Aracınızın kullanım kılavuzu otomobil kullanıcılarının en büyük yardımcısıdır. Antifrizin mevsim geçişlerinde kontrol edilmesi önemlidir. Genelde klasik antifrizlerde senede bir, organik antifrizlerde 3-5 yılda bir değişim tavsiye edilir. Aracınızdaki diğer tüm sıvılar gibi, antifriz sıvısıda de zamanla işlevini yitirir ve sonunda daha asidik hale gelir. Bu, radyatöre ve su pompası, hortumlar, termostat ve radyatör kapağı gibi diğer önemli soğutma sistemi bileşenlerine zarar verebilecek şekilde korozyona neden olur.

RS Oto Ekspertiz Logo

Önerilen Blog İçeriklerimiz

Araçların Sağlamlığı, Güvenilirliği Nasıl Belirlenir?

Araçların Sağlamlığı, Güvenilirliği Nasıl Belirlenir?

Otomobillerin çarpışmaya, devrilmeyeve ve diğer bütün kazalara karşı (sağlamlığı - güvenilirliği) içerisindeki yolcuları koruma seviyeleri ve standartları, avrupa ve amerikadaki Euro Ncap ve NHTSA gibi

Daha Fazlası
Silindir Kapak Contası Hasarı Nasıl Anlaşılır?

Silindir Kapak Contası Hasarı Nasıl Anlaşılır?

https://www.youtube.com/watch?v=oiUzDz-Q_mo Aracınızın motorunun sağlıklı çalışması için birçok bileşenin düzgün çalışması gerekmektedir. Bu bileşenlerden biri de silindir kapak contasıdır. Silindir kapak contası, motorun yağ ve su

Daha Fazlası
Oksijen Sensörü Nedir Nasıl Çalışır?

Oksijen Sensörü Nedir Nasıl Çalışır?

İçten yanmalı motorlar, çalışırken belirli miktarlarda yakıt ve hava karışımına ihtiyacı vardır. Uygun karışımda yanma sırasında motorun içinde bulunan yakıtın ve havanın tamamen yanması gerekmektedir.

Daha Fazlası