CVT Şanzıman Nedir?

İçindekiler

Continuously Variable Transmission kısacası CVT yani “Sürekli Değişen Şanzıman” anlamına gelmektedir. Bu şanzıman otomatik vites gurubuna dahil olmaktadır. Tork, konventörlü ve çift kavramalı şanzımanlara göre bilakis sınırlı dişli yerine sınırsız vites seçeneği sunmaktadır. Bu sayede debriyaj ve eski usül vites değiştirme ihtiyacı ortadan kalkmaktadır. CVT şanzıman büyük oranda kullanılmaktadır ve uzmanlar tarafından geliştirilmeye devam eden bir teknolojidir

 

CVT Şanzımanı Nasıl Çalışıyor?

CVT şanzıman, vites ve dişli kutusu olmayan bir sistemdir. Şanzıman oldukça basit bir çalışma sistemiyle gerçekleşiyor. Bu sistem en yüksek vitesle en düşük vites arasında sorunsuz bir şekilde değişkenliği sağlayan bir kasnak sistemi üzerinde çalışıyor. CVT şanzımanın üç temel bileşeninde oluşuyor. Bunlar, dayanıklı bir zincir, tahrikli bir değişken girişli kasnak ve tahrikli çıkış kasnağıdır. Bunların yanında sensörler, çeşitli mikroişlemciler ve elektronik üniteler de kullanılmaktadır.

  • 1- CVT şanzıman, zincirle bağlı olan giriş ve çıkış kasnakların hareketleriyle çalışmaktadır.
  • 2- Zincir kasnaklar üzerinde oluklara bağlanırken bu oluklar karşılıklı iki konik duvardan oluşmaktadır.
  • 3- Kasnaklar konik duvarlara yaklaşıp uzaklaşarak zincirin hareket etmesine yardımcı oluyor yani vites değişimini sağlatıyor.
  • 4- Kasnağın duvarları birbiriyle aralarındaki mesafeyi arttırarak zincirin içeri itilmesine ve kasnağın küçük bir dişli haline gelmesini sağlıyor.
  • 5- Diğer kasnağın duvarları da önceki kasnağın tam tersine birbirine yaklaşarak zincirin dışarıya doğru itilmesini ve kasnağın büyük bir dişli olmasını sağlıyor.
  • 6- Sonsuz Vites kavramı da burada ortaya çıkıyor. Yapılan bu işlem sürekli tekrarlandığı takdirde sonsuz sayıda dişli yaratıyor ve bu işleme de Sonsuz Vites deniyor.

 

CVT Hangi Arızaları Verir?

CVT arızalarında genellikle şunlar görülür: Şanzıman beyni, giriş mili, tabur çizme, zincir çizme olarak adlandırılan arızalar gibi arızalar meydana gelir. Bu gibi sorunları ortaya çıktığında araçta şöyle belirtiler meydana çıkar: Vitesler arası boşa çıkma, geçişlerde vuruntu, uğultu ve titreme meydana gelmektedir.

RS Oto Ekspertiz Logo

Önerilen Blog İçeriklerimiz

TOGG Hakkında Bilmeniz Gerekenler

TOGG Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Türkiyenin Yerli Aracı TOGG'un İsmi Nereden Geliyor? Türkiye’nin yerli otomobili olan TOGG 2017 yılında başlayan çalışmalarda Anadolu Grubu, Kök grubu, BMC, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Daha Fazlası
Tramer Nedir?

Tramer Nedir?

Tramer ismi Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi kurumunun kısaltmasından meydana gelmektedir. Buna ek olarak Tramer, taşıtın sahip olduğu sigorta bilgilerinin bir bilgi deposu halinde toplandığı ve incelenebilen

Daha Fazlası
Kilometresi Düşük Araçları Nasıl Anlarız?

Kilometresi Düşük Araçları Nasıl Anlarız?

Araç satın alırken kilometresi düşük bir aracı tercih etmek, uzun ömürlü bir araç sahibi olmanızı sağlayabilir. Bu sebeple kilometresi düşük bir aracın gerçekten belirtilen kilometrede

Daha Fazlası